Siirry sisältöön

Elämäni eläkevuodet -ryhmä oli korona-ajan pelastus

Rauni Kinnunen ja Marja-Leena Hassinen osallistuivat Ikäinstituutin järjestämään vertaisvalmentajakoulutukseen lokakuussa 2020. Toiminnan naisina he ohjasivat omaa Elämäni eläkevuodet -ryhmää Kiteen Eläkkeensaajissa jo muutama kuukausi myöhemmin. Kinnunen otti päävastuun ohjauksesta. Kuuden naisen porukka saatiin nopeasti kasaan.

”Puskaradio toimi tehokkaasti. Otin puhelimella yhteyttä sopiviin henkilöihin, ja ystävä tunsi jonkun, jolle kannatti vinkata maksuttomasta ryhmästä”, Kinnunen kertoo.

Suurin osa ryhmäläisistä oli toisilleen entuudestaan tuntemattomia. Ryhmä hitsautui kuitenkin nopeasti yhteen. Kinnunen kertoo osallistujien kokeneen, että tapaamiset koronarajoitusten keskellä tulivat enemmän kuin tarpeeseen.

” Ryhmä oli tosi tarpeellinen. Yli puolet oli yksinasuvia, ja moni kaipasi tsemppiä uudessa elämänvaiheessa. Kaikki, myös me ohjaajat, saimme ryhmästä henkistä virikettä ja voimaa, sekä uusia ystäviä. Tämä oli henkireikä monelle”, Kinnunen ja Hassinen lisäävät.

Kinnunen ja Hassinen kiittelevät, että saivat toteuttaa Elämäni eläkevuodet -ryhmän heille parhaiten sopivalla tavalla. Ryhmästä tuli liikuntapainotteinen Kinnusen ja Hassisen omasta toiveesta.

”Minä ja Marja-Leena tykätään molemmat liikkua ulkona. Halusimme tutustuttaa ryhmäläiset Kiteen ulkoliikuntamahdollisuuksiin matalalla kynnyksellä. Kävimme pururadalla kävelemässä, senioreiden ulkoliikuntapuistossa, venyttelimme luonnossa, teimme porraskävelyä, tasapainoharjoituksia, kyykkyjä ja punnerruksia puuta vasten. Hiihtämässäkin kävimme porukalla. Keskustelut onnistuivat yllättävän hyvin ulkoilun lomassa. Annoin osallistujille kotitehtäväksi tutustua ennakkoon aina seuraavan kerran aiheeseen.”

Kinnusen mielestä parasta ryhmässä oli yhdessäolo. Ryhmän ohjaaminenkin tuntui yllättävän helpolta, vaikka Kinnusta aluksi vähän jännittikin. Ryhmäläisten toiveesta kokoontumisia jatketaan myös syksyllä liikkumisen merkeissä.

”Ollaan kaikki luvattu toisillemme, että syksyllä lähdetään porukalla kuntosalille ja vesijuoksemaan. Se lupaus velvoittaa nyt kaikkia”, Kinnunen kertoo.

Entä mitä kahdeksan tapaamiskertaa tarjosi osallistujille?

”Monet saivat vahvistuksen sille, että ikä ei ole este aloittaa uusi harrastus. Kaikille tuli lisää rohkeutta ja uteliaisuutta kokeilla uusia liikuntamuotoja. Osallistujat iloitsivat siitä, että ryhmässä oli samanhenkistä porukkaa, jossa sai jakaa omia tuntemuksia ja puhua kaikista asioista. Nyt meillä on ystäväporukka, jonka kanssa on kiva tehdä yhdessä juttuja!”, Kinnunen ja Hassinen iloitsevat.

Elämäni eläkevuodet -ryhmissä jaetaan kokemuksia eläkkeelle jäämisestä ja keskustellaan sen herättämistä odotuksista ja toiveista. Tavoitteena on löytää liikkumisen ilo ja kipinä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä saada keinoja omannäköisten eläkevuosien rakentamiseen.

Koulutetut vertaisvalmentajat ohjaavat ryhmiä eri puolilla Suomea. Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä Elämäni eläkevuodet -valmennuksen parissa? Katso lisätiedot www.ikainstituutti.fi/elakevalmennus/valmentajakoulutukset

Teksti: Taru Tanskanen. Kirjoittaja toimii Elämäni eläkevuodet -hankkeen suunnittelijana. Artikkelin kuvituskuva: Sakari Röyskö.