Siirry sisältöön

Elämäni eläkevuodet -ryhmän vertaisvalmentajana

Kuva: Saini Suutari © Ikäinstituutti.

Kuva: Saini Suutari © Ikäinstituutti.

Kaarina Lahti luotsaa kolmen muun vertaisvalmentajan kanssa Kauhavan Seudun Sydänyhdistyksessä Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmää. Ryhmätapaamiset tarjoavat keskusteluja hyvinvoinnista ja liikuntakokeiluja lähiympäristössä. Tavoitteena on löytää liikkumisen ilo ja suunnitella omannäköisiä eläkevuosia yhdessä vertaisten kanssa. Vaikka ryhmän vetäminen ja sen edessä puhuminen aluksi jännitti, koulutus ja hyvät materiaalit auttoivat Kaarinaa onnistumaan.

”Ilmoitus maksuttomasta eläkevalmentajakoulutuksesta jotenkin iski ja kolahti minuun. Olin itse juuri jäänyt eläkkeelle”, kertoo Kauhavan Seudun Sydänyhdistyksen puheenjohtaja ja Elämäni eläkevuodet -ryhmän vertaisvalmentaja Kaarina Lahti.

Yhdistykseen oli jo aiemmin koulutettu yksi valmentajapari ennen kuin Kaarina ja hänen parinsa Marja pääsivät lähtemään Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutukseen.

”Yhteistyömme toimii erittäin hyvin. Ohjaamme ryhmää kaikki neljä yhdessä tai ainakin kaksi kerrallaan. Aina on joku meistä paikalla”, kertoo Kaarina.

Elämäni eläkevuodet -valmennukseen kuuluu kahdeksan tapaamista. Jokaisessa tapaamisessa käsitellään liikkumiseen ja mielen hyvinvointiin liittyviä asioita, kuten omaa liikkumishistoriaa, vahvuuksia sekä itselle merkityksellisiä ja voimaa antavia asioita. Lisäksi suunnataan katseet konkreettiseen toimintaan: Mitä pieniä askelia voisin ottaa oman hyvinvointini eteen? Minkä askeleen voin ottaa jo tänään? Tässä apuna toimii Valmennusvihko, jota täytetään valmennuksen aikana.

Joka toinen viikko kokoontuvan valmennusryhmän mielestä yhteiset keskustelut ovat olleet upeita ja antaneet paljon.

”Myös liikunnasta on puhuttu paljon, ja liikuttu onkin joka kerralla. Olimme menossa ryhmän kanssa myös kuntosalille, kun koronaviruksen rajoitustoimenpiteet sotkivat suunnitelmat”, kertoo Kaarina.

Koulutus toi varmuutta

Kaarina on kokenut yhdistystoimija ja on tehnyt kolmekymmenvuotisen uran lehden toimituksessa. Silti oman ryhmän ohjaaminen jännitti. Uudenlaista luottamusta omaan osaamiseen syntyi kuitenkin valmentajakoulutuksessa, josta hän kertoo saaneensa täydelliset eväät vertaisvalmentajana toimimiseen.

”Alussa ryhmän vetäminen tai edessä puhuminen jännitti hirveästi. Se ei minulta oikein luonnistu, vaikka olen touhukas ja puuhaava. Ilokseni olen huomannut, että se onnistuu kuitenkin. Olen saanut hyvää palautetta toisilta ohjaajilta ja ryhmäläisiltä”, iloitsee Kaarina.

”Voin suositella lämpimästi vertaisvalmentajuutta tai eläkevalmennusryhmään osallistumista. Itse haalin yhdistykseemme sekä valmentajia että ryhmään osallistujia suoraan kysymällä, koska tunnen paljon ihmisiä ja heitä on mukava lähestyä”, toteaa Kaarina.

Joko omassa yhdistyksessäsi toimii Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmä?

Elämäni eläkevuodet – liikettä ja mielenvoimaa -hanke on innostanut vuodesta 2019 lähtien kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöjä perustamaan yhdistyksiinsä eläkevalmennusryhmiä. Ryhmissä on tarkoitus yhdessä vertaisten kanssa etsiä ja löytää iloa liikkumiseen sekä suunnitella omannäköisiä eläkevuosia. Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmät on tarkoitettu hiljattain eläkkeelle siirtyneille.

Yhteistyökumppaneidemme Eläkeläiset ry:n, Eläkkeensaajien Keskusliiton, Sydänliiton ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden paikallisyhdistyksiin ja kumppanitahoihin on koulutettu tähän mennessä jo 60 vertaisvalmentajaa.

Syksynä 2020 järjestetään Elämäni eläkevuodet -valmentajakoulutuksia viidellä eri paikkakunnalla. Katso tarkemmat paikkakunnat ja ajankohdat:

www.ikainstituutti.fi/elakevalmennus/valmentajakoulutukset/

Teksti: Saini Suutari