Siirry sisältöön

TaloTsempparina voi toteuttaa elämän tarkoitusta

Kuva: Risto Ilmola ©.

Kuva: Risto Ilmola ©.

Yhteisölliset ilonpisarat yllättivät vapaaehtoisena TaloTsempparina toimivan Risto Ilmolan koronakesänä.

Reilut kaksi vuotta sitten Kotkassa Kallionkatu 4:n taloyhtiön hallitus hyväksyi osaksi tahtotilasuunnitelmaansa Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -toiminnan. Sen tavoitteena on tarjota kaupunkien ja lähiöiden iäkkäille asukkaille iloista yhteistä tekemistä lähellä kotia. Toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka ovat usein taloyhtiön asukkaita.

”Totesimme Kotikulmilla-toiminnan täydentävän hienosti jo olemassa olevia käytäntöjä. Asukastoimintaa on aiemmin toteutettu pääosin kahvittelun ja rupattelun merkeissä. Lisäksi on järjestetty asukasiltoja, pikkujouluja ja kotkalaiseen tapaan tietysti laulu- ja karaokeiltoja”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Risto Ilmola, 77.

Syvempien merkitysten äärellä

Vaimoni Leenan kanssa olemme molemmat kiinnostuneita ikääntyvien hyvinvoinnista, joten TaloTsemppareiksi ryhtyminen oli meille luontevaa. Filosofi Frank Martelaa siteeraten ajattelemme, että elämää tulee elää niin, että sillä on merkitystä myös toisille.”

Kotikulmilla-toiminnan pelisäännöt sovittiin yhdessä heti alussa. Lähtökohtana on, että kaikki osallistujat ovat yhdenvertaisia, ketään ei syrjitä eikä jätetä yksin.

”Tärkeänä seikkana toiminnan suunnittelussa huomioidaan resilienssi eli pyrimme vahvistamaan myönteisesti sopeutumista ja kotoutumista. Tarkoituksellisesti haluamme tapaamisissa pohtia myös syvällisempiä asioita, kuten mikä on ikäihmisen elämän tarkoitus ja mitkä ovat hyviä puoliasi. Niin helposti keskitymme puhumaan vain lapsista ja lapsenlapsista, vaikka on todella hienoa kuulla ikäihmisen omasta elämästä!”

Koronavuoden ilonpisaroita

Koronavirus on tuonut muutoksia, mutta yllättäen myös myönteisyyttä toimintaan.

”Heti keväällä perustettiin tiedonvälitykseen koronailmoitustaulu ja tsempparitoiminta siirrettiin kerhotiloista ulos. Huomattiin, että patiolla toteutettuina tapaamiset poikivat ilahduttavan paljon erilaisia kohtaamisia pihapiirin asukkaiden kesken.”

Seurakunnalta saatiin pyyntö järjestää Suvivirsi-tuokio pihamaalla toukokuussa. Yllättäen joukkoon liittyi 80-vuotias asukas, joka ei ollut käynyt ulkona kolmeen kuukauteen. Voiko suurempaa ilonhetkeä olla mukana jakamassa, huokaisee TaloTsemppari liikuttuneena.

Päivittäistä iloa kesään toi 20 neliön pörriäisniitty, joka käynnisti kiihkeän seurannan heti siemenmattojen levittämisen jälkeen. Ensin ei näkynyt mitään, ja sitten kun näkyi, arvuuteltiin mitä näkyi. Vähitellen 17 kukkalajin upeus hurmasi niin pörriäiset, seuraajat kuin ohikulkijatkin.

Kalliolle kukkulalle

Syksyn tunnelmissa Ilmola toteaa tuntevansa porukan niin hyvin, että vaikka sisätiloissa järjestelyjä joudutaan tekemään, koronaan toiminta ei kaadu.

”Tuttuun tapaan jatkamme tapaamisia noin kolmen viikon välein. Aloitamme aina laulamalla ensiksi Kallionkadun oman laulun Kalliolle kukkulalle. Kuulumiset, tuolijumppa ja kahvittelu ovat vakio-ohjelmanumeroita. Muita syventäviä ideoita poimitaan laajasta Kotikulmilla-materiaalista sekä Ikäinstituutin Ikäopiston ja Ylen Elinikäisen oppimisen sisällöistä.”

Toiminnasta kiinnostuneita Ilmola kannustaa näin:

”Ottakaa rohkeasti yhteyttä Ikäinstituutin Kotikulmilla-tiimiin ja luottakaa siihen, että kasvavan kokemuksen myötä toiminta kehkeytyy juuri sellaiseksi kuin millaisena se omassa yhteisössänne pelaa. Ja muistakaa, että kaikkein eniten vapaaehtoistoiminnasta saavat vetäjät itse. Tässä toiminnassa koemme vaimoni kanssa elämän tarkoituksen toteutuvan parhaimmillaan.”

Yhdessä kotikulmilla –  ohjeet toiminnan käynnistämiseen, innostavia materiaaleja ja valmiita ideoita. Taloyhtiön asukkaat voivat ryhtyä TaloTsemppareiksi myös porukalla!

Kuva: Risto Ilmola ja teksti: Paula Salmela