Siirry sisältöön

Iäkkäät vapaaehtoiset ja opiskelijat suunnittelivat Lemmikit-teemapaketin

Opiskelijat Saara Vainio (vas.) ja Elina Maunula (oik.) ilahduttivat testikutsut pitänyttä vapaaehtoista Arja Poromaata kukilla.

Opiskelijat Saara Vainio (vas.) ja Elina Maunula (oik.) ilahduttivat testikutsut pitänyttä vapaaehtoista Arja Poromaata kukilla.

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry on tehnyt jo vuosia monimuotoista yhteistyötä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa. On toteutettu yhteisiä projekteja, tarjottu harjoittelupaikkoja ja aiheita opinnäytetöille. Viimeisin opinnäytetyönä syntynyt tuotos on lemmikit-teemapaketti Sippe-projektiin.

”On ollut hienoa olla mukana kehittämässä jotain sellaista, mikä ehkäisee ikääntyneiden yksinäisyyttä”, kertovat sosionomiopiskelijat Saara Vainio ja Elina Maunula.

Kootun paketin tavoite on tarjota tietotaitoa ikääntyneelle Sippe-vapaaehtoiselle, joka pystyy teemapakettiin perehdyttyään virittelemään keskustelua lemmikki-teemaisilla Sippe-kutsuilla. Lemmikit-teemapaketin kehittelyssä ovat vahvasti olleet mukana myös Sippe-vapaaehtoiset Arja Poromaa ja Helena Suni-Välimäki.

”Opiskelijat suhtautuivat lemmikkipaketin tekoon analyyttisesti ja ottivat hienosti meidän tarinat sekä kommentit osaksi lopullista pakettia”, muistelee Arja.

Yhteistyö opinnäytetöiden tiimoilta on puolin ja toisin palkitsevaa, sillä opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua projektimaailmaan ja heidän opinnäytetöidensä myötä syntyneet tuotokset pääsevät käyttöön.

”Vuorovaikutus vapaaehtoisten ja opiskelijoiden välillä synnyttää usein ylisukupolvista keskustelua, joka on kaikille opettavaista ja antoisaa”, kertoo Sippe-projektin projektisuunnittelija Anni Suvitie.

Opiskelija Saara huomaa oppineensa vapaaehtoisten kanssa työskentelystä sen, ettei ihmisen ikä määrittele aktiivisuutta.

”Ikääntyneemmätkin voivat olla monessa mukana. Toivottavasti pysyn itsekin vanhempana yhtä avoimena uusille asioille kuin mukana olleet vapaaehtoiset!”

Uuden teemapaketin luominen on monivaiheinen prosessi, joka sisältää tiedonkeruuta, muotoilua, arviointia ja lopulta testausta käytännössä. Jotta lopullinen tuotos vastaa käyttäjien tarpeita, on Sippe-vapaaehtoisten syytä olla mukana kaikissa vaiheissa. Mahdollisuus olla mukana kehittämässä uutta pakettia tarjoaa vapaaehtoiselle merkityksellisyyttä ja vaihtelua.

”Oli kunnia-asia olla mukana, nuorten kanssa yhdessä tekeminen oli rikastuttavaa”, kuvailee vapaaehtoinen Helena.

Keväällä 2020 koronaviruksesta johtuva poikkeusaika keskeytti kaikki lähitapaamiset, ja hetken opiskelijatkin ajattelivat opinnäytetyön valmistumisen viivästyvän. Verkkoympäristö kuitenkin osoittautui toimivaksi tapaamisalustaksi, jossa opiskelijat ja vapaaehtoiset tapasivat lopulta viikoittain. Vapaaehtoiset kokivat nettitapaamisten sujuneen joustavasti ja ongelmitta.

”Oli hienoa huomata, että netin kauttakin voi tutustua ihmisiin. Meillä oli lämminhenkinen porukka ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme kauemminkin”, kertoo Arja.

Lemmikkikutsuja testattiin keväällä ensimmäisen kerran verkossa nettikutsuilla ja syksyllä testaus päästiin toteuttamaan kasvokkain, ohjeistukset huomioiden.

Teksti: Anni Suvitie, www.sippe.fi