Siirry sisältöön

Kuntien vapaaehtoiseksi

Useat kunnat järjestävät tai koordinoivat vapaaehtoistoimintaa iäkkäiden parissa. Kuntien tarjoama vapaaehtoistoiminta sisältää niin keikkavapaaehtoistehtäviä kuin pidempiaikaisiakin tehtäviä. Alla on esimerkkejä joidenkin kuntien netistä löytyvistä vapaaehtoistehtävistä.

Espoo

Espoossa voit olla vapaaehtoisena kanssakulkija sekä antaa lahjaksi aikaasi, ja vaikuttaa näin ikääntyneen hyvinvointiin konkreettisilla teoilla. Voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, lukuapuna, atk-apuna tai säestäjänä.

Eurajoki

Eurajoella voit toimia vapaaehtoisena ikääntyneen ystävänä, avustaa hänen ulkona liikkumistaan, lukea hänelle päivän lehteä tai vaikkapa toimia  kulttuurikaverina.

Helsinki

Helsingissä voit toimia vapaaehtoisena muun muassa ulkoilukaverina, ystävänä, ryhmänohjaajana, opastajana tietokoneen käytössä, esiintyjänä, saattajana tai narikkavahtina. Päästäksesi mukaan vapaaehtoistoimintaan voit ottaa yhteyttä Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön koordinaattoreihin. Myös palvelukeskukset tarjoavat monenlaisia vapaaehtoistehtäviä.

Joensuu

Joensuussa voit toimia  vapaaehtoisena niin kotona asuvien ikääntyneiden kuin hoivakotien asukkaiden parissa. Vapaaehtoisena voit olla muun muassa saattoapuna kampaajalle tai asioida yhdessä vaateostoksilla ja kirjastossa sekä osallistua yhdessä erilaisiin tilaisuuksiin. Toiminnan ei tarvitse aina liittyä suoranaisesti asiakkaaseen, sillä paljon on myös  välillisiä tehtäviä, kuten valokuvien ottajia tai tapahtumajärjestäjiä ja –avustajia,  joista on iloa ja hyötyä monelle ikääntyneelle.

Jyväskylä

Vapaaehtoistoiminnassa voi toimia esimerkiksi avustajana erilaisissa tapahtumissa, päivätoiminnassa, asiointiapuna tai liikuntaluotsina. Pitempiaikaisella vapaaehtoistoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi ulkoiluapua tai ystävätoimintaa.

Jämsä

Olisiko sinulla aikaa ja kiinnostusta tulla laittamaan töpinää ikäihmisten töppösiin? Jämsässä voit vapaaehtoisena vaikkapa  laittaa papiljotteja saunapäivinä, lähteä yhteiselle kalastusreissulle, auttaa pihan haravoinnissa ja puutarhatöissä, lukea ikääntyville päivän lehtiä, pitää lauluhetkeä tai ihan mitä vaan, mistä ikääntyvät saavat iloa ja tukea arkeensa.

Kuopio

Kuopiossa voit toimia vapaaehtoisena  esimerkiksi ulkoiluystävänä ja kulttuurikaverina tai ystävänä palvelukeskusten asukkaiden arjessa. Voit myös toimia vertaisohjaajana muun muassa liikunta- tai käsityöryhmissä.

Lappeenranta

Lappeenrannassa voit toimia  vapaaehtoisena Piristäjänä. Piristäjät innostavat lappeenrantalaisia osallistumaan kulttuurin ja liikunnan pariin. Piristäjät tulevat avuksi erilaisiin tapahtumiin, kerhoihin, kirjastoon, museoon, teatteriin, konserttiin, urheilutapahtumaan tai vaikkapa kirkkoon. Vapaaehtoisena voit myös olla vierellä kulkija, lukija ja saattaja Lappeenrannan vapaaehtoiskeskuksessa tai toimia iäkkään liikuntaystävänä.

Nokia

Haemme vapaaehtoisia Nokian ikäihmisten arjen tueksi. Etsimme mm. ulkoiluystäviä ja jumppakavereita sekä Setorin toimintaan uusia vapaaehtoisia.

Oulu

Oulussa voit toimia vertaisohjaajana  KunnonLähde –toiminnan liikunta- ja toimintaryhmissä, jotka on tarkoitettu yli 65-vuotiaille oululaisille. Ohjaajiksi ovat tervetulleita myös alle 65-vuotiaat. Toimintaan kuuluu esimerkiksi kuntosalia, jumppaa, senioritanssia ja sauvakävelyä. Lisäksi toimintaan kuuluvat myös  kirjallisuuspiiri, kuvataideryhmä, videokerho ja yhteislaulutilaisuudet.

 Tampere

Tampereella voit toimia  kulttuuri- ja liikuntaluotsina. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille tai museoon.  Luotsina voit olla myös pyöräluotsi ja kyydittää henkilöitä kaupungin riksapyörillä.

Turku

Turussa voit toimia  vapaaehtoisena esimerkiksi hyvinvointikeskuksessa juttukaverina tai atk-apuna. Voit myös toimia vertaisohjaajana liikuntaryhmässä ja jakaa näin omaa osaamistasi muiden iloksi. Tai sitten voit vaikkapa lukulähettinä lukea ääneen kirjoja ikääntyneille.

Vantaa

Vantaalla voit toimia  vapaaehtoisena esimerkiksi ystävänä, asiointiapuna, ulkoiluseurana, avustajana erilaisissa ryhmissä tai kulttuuriluotsina kulttuuritapahtumissa.