Siirry sisältöön
Kuva: Pauliina Rökman © Ikäinstituutti.

Kuva: Pauliina Rökman © Ikäinstituutti.

Ystäväksi tai tukihenkilöksi

Vapaaehtoisena iäkkään ystävänä tapaat iäkästä mukavan yhdessäolon merkeissä. Voitte rupatella ja juoda kahvit tai tehdä yhdessä molempia kiinnostavia asioita. 

Ystävänä

Vapaaehtoisena ystävänä toimit luotettavana tukena ikääntyneelle, joka kaipaa toisen ihmisen seuraa ja läsnäoloa. Voit tarjota tukea omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen esimerkiksi muistisairaalle ihmiselle tai veteraanikummina veteraaneille, heidän puolisoilleen tai leskilleen. Ystävätoiminta edellyttää yleensä jonkinasteista sitoutumista.

Voit myös toimia vapaaehtoisena ryhmänohjaajana erilaisissa ystäväpiireissä. Voit esimerkiksi vahvistaa iäkkäiden asukkaiden yhdessäoloa taloyhtiöissä, vetää taloyhtiöiden keskusteluporukoita tai ohjata liikuntaryhmiä.

Jos eläinten kanssa toimiminen on sinulle luontevaa, voit ilahduttaa ikäihmistä myös eläinystävän kanssa. Esimerkiksi koirakaverin kanssa voit vierailla ikääntyneiden tapahtumissa tai tapaamassa yksittäistä ikääntynyttä yhteisen kävelylenkin tai juttutuokion merkeissä.

Voit myös tarjota autoretken iäkkäälle ja ilahduttaa sekä itseäsi että kyyditettävää ajamalla hänelle tärkeään paikkaan. Yksikin reissu voi ilahduttaa.

Tukihenkilönä

Vapaaehtoisena tukihenkilönä voit tukea iäkkäitä heille suunnatuissa puhelinpalveluissa. Vaihtoehtoja on monenlaisia; voit toimia juttuseurana, huolten kuuntelijana tai ohjata henkilön eteenpäin avun piiriin. Puhelinauttajaksi haluavat vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään.

Voit toimia myös sairaalavapaaehtoisena. Sairaalavapaaehtoiset käyvät esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosastoilla säännöllisesti. Vapaaehtoisena olet potilaan seurana, keskustelet hänen kanssaan, kuuntelet häntä tai autat ruokailussa riippuen potilaan toiveista ja kunnosta. Erikoissairaanhoidossa tapahtuvan vapaaehtoistoiminnan tarkoituksena on tukea potilaan sopeutumista sairauteen sekä tarjota mahdollisuus kiireettömään kohtaamiseen.

Jos olet kiinnostunut monikulttuurisuudesta, voit toimia vapaaehtoisena tukihenkilönä Suomeen muuttaneelle. Asettuminen uuteen kulttuuriin vaatii uusien asioiden omaksumista ja vapaaehtoisena voit auttaa tulijaa tutustumaan uuteen kotiin sekä asuinympäristön palveluihin ja ihmisiin. Voit olla mukana monikulttuurisessa ystävätoiminnassa tai harrastaa yhdessä maahan muuttaneiden kanssa.

Miesten kesken

Vapaaehtoisena voit toimia ryhmänohjaajana miesten omissa ryhmissä. Yhteisen tekemisen ohella ryhmissä kuullaan ja jaetaan ajatuksia miesten elämästä, ikääntymisestä, suruista ja iloista. Voit toimia myös vapaa-ajan kaverina aikuiselle miehelle. Voit määritellä itse sen, kuinka usein ja millaisen toiminnan merkeissä haluat tavata.