Siirry sisältöön

Eläkkeellä yhdistystoimintaan

Eläkeläisjärjestöt toimivat ikääntyneiden etujen ja hyvinvoinnin puolesta. Paikallisjärjestöt tarjoavat monenlaista toimintaa esimerkiksi yhdessäolon, vapaaehtoistyön ja virkistävien harrastusten parissa.

Eläkeliitto ry järjestää esimerkiksi opinto-, harrastus ja kulttuuritoimintaa, yhdessäoloa, tukihenkilö- ja vertaistoimintaa sekä sopeutumiskursseja leskeytyneille ja eronneille.  Tärkeässä roolissa on myös apunen-toiminta, joka on auttavaa vapaaehtoistoimintaa. Paikallisyhdistysten ja niiden tarjoaman toiminnan löydät piirien sivuilta.

Eläkeläiset ry  ja sen yhdistykset luovat hyvän ympäristön yhdessäololle ja virkistäville harrastuksille. Eläkeläiset tarjoaa esimerkiksi liikuntakerhoja, lauluryhmiä, askartelu- ja käsityökerhoja, senioritanssiryhmiä sekä keskustelupiirejä. Tärkeä osa toimintaa on ystäväpalvelu, jossa vapaaehtoiset vierailevat yksinäisten vanhusten luona, pitävät yhteyttä heihin ja auttavat arjen askareissa. Voit tutustua parhaiten toimintaan ottamalla yhteyttä alueesi yhdistykseen.

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n alueyhdistykset tarjoavat eväitä eläkevuosiin: monipuolista harrastetoimintaa, kilpailuja, matkoja sekä monenlaista muuta yhdessä tekemistä ja yhdessä viihtymistä. Ikääntyneitä on esimerkiksi kutsuttu ja haettu ruokailemaan yhdessä, ja yhdistyksen iäkkäimmistä on pidetty huolta myös lähtemällä asiointikaveriksi. Toiminnan kautta tapaat tuttuja ja saat kenties uusia ystäviä. Lisäksi saat ajankohtaista tietoa etuuksistasi. EKL järjestää myös vapaaehtoistoimintaa erilaisten hankkeiden puitteissa. Päästäksesi mukaan toimintaan ota yhteyttä kotipaikkakunnallasi toimivaan EKL:n yhdistykseen.

Kansallisen Senioriliitto ry:n senioriyhdistykset  keskittyvät erityisesti yhdessäolon ja monipuolisen harrastustoiminnan järjestämiseen. Yhdistykset ja niiden jäsenet myös auttavat eri tavoin muun muassa huonosti liikkuvia senioreita sekä järjestävät ystävätoimintaa yksinäisille. Esimerkiksi SenioriJelppi on turkulaisille ikäihmisille sekä heidän omaisilleen tarkoitettu avoin kohtaamispaikka, josta saa vertaistukea moniin ikääntyneitä askarruttaviin arkisiin asioihin. Mukaan toimintaan pääset ottamalla yhteyttä oman alueesi Senioripiirin jäsenyhdistykseen.

Kristillisen Eläkeliitto ry:n (Krell) jäsenyhdistykset järjestävät esimerkiksi kuorotoimintaa, vierailuja vanhainkoteihin ja hengellisiä tilaisuuksia. Vapaaehtoinen lähimmäistyö on tärkeä osa yhdistysten toimintaa. Sitä tehdään kanssaihmisten auttamiseksi ja hyvän mielen ja virkistyksen tuomiseksi ikääntyneille. Lähimmäispalvelussa voit toimia esimerkiksi naapuriperheessä varamummona, sairaalassa juttuseurana, liikuntakyvyttömän autokuskina, seurana yksinäiselle vanhukselle tai kauppa-apuna väsyneelle. Ottamalla yhteyttä oman alueesi yhdistykseen pääset mukaan toimintaan.

Suomen Senioriliike ry on puolueisiin sitoutumaton järjestö, jonka tarkoituksena on ikääntyvien ja vanhusten hyvinvoinnin edistäminen ja arvokkaan vanhenemisen turvaaminen.  Suomen Senioriliike pyrkii vaikuttamaan siihen, että palveluja ja ympäristöä kehitetään ikääntyneiden tarpeista lähtien ja heidän toimeentulonsa turvataan. Järjestöön kuuluu aktiivisia senioreita ja alan asiantuntijoita, joita yhdistää halu edistää hyvää ja arvostettua vanhuutta. Alueosastot edistävät omalla toimialueellaan vanhusten ja ikääntyneiden hyvinvointia yhteistyössä päättäjien, paikallismedian ja muiden seniorityötä tekevien järjestöjen kanssa.

Svenska pensionärsförbundets medlemsföreningar inbjuder till samvaro i de egna föreningarna. Kontakten med vänner, såväl nya som gamla är viktig inom verksamheten. Man kan också förena nöje med nytta. Det är aldrig för sent att lära sig. Det är därför som föreningarna inte bara inbjuder intressanta föreläsare utan dessutom ordnar kurser, studiecirklar eller samtalskaféer. Medlemsföreningar ordnar kurser till exempel för dom, som är intresserade att fungera som motionskompis. Urvalet av idéer är stort: seniordans och stavgång, hantverk och slöjd, böcker, sång, mat och dryck. Varje förening eller klubb skapar fritt sitt program enligt medlemmarnas intressen och önskemål.