Siirry sisältöön

Nettiyhteisöt ja netin käyttö

Netin ja siihen tarvittavien laitteiden käytön opastus on kasvava vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa voit samalla itse oppia hyödyllisiä digitaitoja.  Netin ja nettiyhteisöjen, kuten Facebook-ryhmien avulla voit myös pitää yhteyttä läheisiin ja ystäviin, tutustua uusiin ihmisiin, seurata uutisia ja keskusteluja tai osallistua vapaaehtoistoimintaan välimatkoista huolimatta.

ENTER ry:n vapaaehtoiset vertaisopastajat tarjoavat henkilökohtaista ja maksutonta opastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä noin viidessäkymmenessä opastuspisteessä pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla. Uusille opastajille tarjotaan maksuton koulutus. Lisäksi ENTER järjestää kaikille avoimia tietoiskuja. Yhdistyksessä panostetaan opastajien keskinäiseen vertaisoppimiseen sekä opintopiireissä että luentojen ja sosiaalisen median kautta.

Joen Severi ry on Joensuussa sijaitseva vapaaehtoistoimintaan perustuva sitoutumaton senioreiden atk-yhdistys, joka auttaa kehittämään pohjoiskarjalaisten ikääntyneiden tietotekniikan perustaitoja. Joen Severi kouluttaa tuutoreita eli vertaisohjaajia, jotka ohjaavat vapaaehtoistyönä ikääntyneitä tietotekniikan ja netin käytössä.

Mukanetti ry on tamperelainen yhdistys, joka tarjoaa yli 50-vuotiaille seniorikansalaisille tietotekniikan perusvalmiuksia järjestämällä koulutusta sekä ohjausta eri opastuspisteissä. Opastajana toimivat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, joille Mukanet tarjoaa maksuttoman koulutuksen. Ohjausta voi tehdä kursseilla, opastuspisteissä tai kotona.

Muruset on vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa koulutuksen saaneet yli 60-vuotiaat vapaaehtoiset verkkoisovanhemmat kohtaavat lapsia ja nuoria verkossa toimivassa nettimummolassa. Muruset ovat luotettavia aikuisia, joille voi jutella arjestaan tai mistä vain mielen päällä olevasta asiasta turvallisessa ympäristössä. Jos olet kiinnostunut kehittämään uutta vapaaehtoistoimintaa verkossa, ole yhteydessä Muruset-toimintaan.

Savonetti ry on vapaaehtoistoimintaan perustuva sitoutumaton senioreiden ATK-yhdistys. Sen toiminta on suunnattu tietotekniikan alkeiden opettelussa apua tarvitseville senioreille Kuopion ja Pohjois-Savon alueella. Ohjaus tapahtuu nettipisteissä ympäri toimialuetta. Vertaistuki auttaa niitä senioreita, joille kurssimuotoinen opiskelu ei syystä tai toisesta sovi.

 

Hankkeita, joissa koulutetaan teknologian käytön vertaisohjaajia:

LähiVerkko – virtaa osaamiseen ja osallistumiseen. Nettiopastajat ovat vapaaehtoisia ikääntyneitä, jotka opastavat muita ikääntyneitä tietotekniikan käyttöön. Opastajan ei tarvitse olla tietotekniikan asiantuntija, vaan tärkeintä on rohkaista muita tietotekniikan hyödyntämiseen arjessa.

Osku – osalliseksi tietoyhteiskunnasta -hanke edistää ikääntyneiden valmiuksia käyttää sähköisiä palveluita ja tietoteknologiaa. Tarkoituksena on rakentaa vertaisohjaajaverkosto, jossa vapaaehtoiset toimivat nettiopastajina ikääntyneille.

SeniorSurf on toimintamalli, joka rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Tietokoneiden ja netin käyttöä voi opetella itsekseen tai esimerkiksi oman alueen kirjastossa tai ottamalla yhteyttä nettiasioissa opastavaan yhdistykseen. Sitten, kun asian on itse oppinut, voi myös alkaa opastaa muita vertaisohjaajana.

Verkko ja vempaimet hallintaan –hanke on ikääntyvälle väestölle suunnattu tieto- ja viestintätekniikkahanke. Sen puitteissa järjestetään nettitreffejä, joissa saa opastusta sähköiseen asiointiin sekä laite- ja verkkopalvelujen käyttöön sekä koulutetaan myös vertaisohjaajia.

Verkosta virtaa! -hankkeen aikana yli 65-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät aikaisemmin ole käyttäneet tietokoneita, opastetaan tietokoneiden, tietoverkon ja sähköisten palvelujen käytössä.  Opastajana toimii vertaisohjaaja, joka tekee opastuksen vapaaehtoistyönä.

 

Katso muita tapoja auttaa vapaaehtoisena teknologiaan tutustumisessa