Siirry sisältöön
Kuva: FotoFuusio © Ikäinstituutti.

Kuva: FotoFuusio © Ikäinstituutti.

Millainen vapaaehtoinen olet?

Vapaaehtoisena osallistumisen tavat ovat monipuolisia. Joku haluaa sitoutua ryhmätoimintaan, toinen etsii lyhytaikaisia tehtäviä. Oma kiinnostus ja voimavarat suuntaavat sitä, millaiseen toimintaan haluaa osallistua. Tiedätkö jo, millainen vapaaehtoinen sinä olet?

Hyvää haluava

Olet valmis antamaan omaa aikaasi toisille, sillä auttamisesta saa hyvän mielen. Haluat tuntea tehneesi jotain hyödyllistä ja antaneesi toiselle iloa. Samalla voit tutustua uusiin ihmisiin, kenties sellaisiin, joita et muuten koskaan tapaisi.

Sinulle voisi sopia: ulkoiluystävänä, apuna iäkkään kotona tai lukuystävänä toimiminen.

Vuorovaikutuksessa viihtyvä

Muiden kanssa tekemisissä oleminen virkistää sinua. On kiinnostavaa kuunnella, mitä toisilla on kerrottavaa ja kuulla heidän elämästään. Sinusta on hauskaa puuhata ja rupatella yhdessä, ja liikkeelle lähteminenkin on välillä mukavaa.

Sinulle voisi sopia: kulttuurikaverina, vertaistukihenkilönä tai ulkoiluystävänä toimiminen.

Käsillä tekevä

Olet tottunut aina tekemään ja puuhaamaan, etkä vapaallakaan osaa olla jouten. Sinusta on mukavaa nähdä kätesi työn jäljet, saada tekemistä ja tavata samalla muitakin. Jos askaroiminen vielä on iloksi muille, sen parempi!

Sinulle voisi sopia: käsityökerhot, talkoot, myyjäiset, lampun vaihto tai ruohonleikkuu vapaaehtoisena ”talkkarina”. 

Opastamisesta pitävä

Jos omaa jonkin taidon, miksei voisi jakaa sitä toisillekin! Kokeneemmalla on tietoa, joka hyödyttää vasta-alkajaa. Tekemisen suunnittelu on nautinto ja monesti myös muiden edessä esiintyminen: oppii itsekin aina jotain uutta. Ja se ryhmähenki – silloin tuntee saaneensa jotain aikaan!

Sinulle voisi sopia: vapaaehtoisohjaajana, ryhmänvetäjänä tai kulttuurikaverina toimiminen.

Kohtalotovereista voimaantuva

Elämäntilanteiden ja -kokemusten jakaminen on sinusta antoisaa, se auttaa selviytymään omassakin arjessa. Kun on itse kokenut jotain, kohtalotoveri on paras ymmärtäjä.

Sinulle voisi sopia: toiminta vertaistukiryhmissä ja potilasyhdistyksissä.

Luovuutta kaipaava

Itseilmaisu ja itsensä toteuttaminen on sinulle nautinnollista. Oppiminen ja oivaltaminen jatkuvat läpi elämän, sillä koskaan ei tule valmiiksi. Projektin toteuttaminen on mielenkiintoinen ja antoisa seikkailu. Esiintyminen voi jännittää, mutta ennen kaikkea se palkitsee.

Sinulle voisi sopia: musiikki, kirjallisuus, senioritanssi, tai kulttuurikaverina toimiminen. 

Uudesta kiinnostuva

Haluaisit toteuttaa haaveen tai opetella jotain uutta. Uudet asiat virkistävät ja tuovat elämään uutta sisältöä, vievät helposti mukanaan. Uudenlaiset elämykset saavat katsomaan elämää aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Sinulle voisi sopia: ikäihmisten opastaminen digitaidoissa tai kertaluonteiset tehtävät.